Oportunități de formare profesională și de angajare prezentate în cadrul Tîrgului locurilor de muncă organizat la Călăraşi

 Piața forței de muncă este intr-o continuă dezvoltare. Târgul locurilor de muncă organizat astăzi, 25 mai 2016, în orașul Călărași, în incinta Bibliotecii Publice “Grigore Vieru” a oferit posibilitatea tuturor companiilor din raion, mici sau mari, să ofere, să caute, să recruteze, să angajeze, să comunice, să interacționeze cu persoanele interesate de un loc de muncă – șomeri, absolvenți sau persoane în căutarea unei noi oportunități în carieră. Cele mai multe solicitate locuri de muncă au fost în domeniile: transporturi, industrie, alimentație publică și confecții textile.

Organizatorii Tîrgului locurilor de muncă a fost Agenția de Ocupare a Forței de Muncă Călărași, în parteneriat cu Autoritățile Publice Locale de nivelul II și I din raionul Călărași, care au pus la dispoziţia persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă diverse materiale informative (pliante, broșuri, prezentări oferte educaționale, cursuri profesionale etc.) precum si posibilitatea de a se întâlni și discuta cu peste 22 angajatori.

Noi, reprezentanții Asociației „FĂCLIA”, am fost invitați la acest eveniment pentru a sensibiliza și informa actorii sociali și economici, cît și publicul larg despre importanța cunoașterii și respectării drepturilor și obligațiunilor în relațiile de muncă.

O carieră de succes se construiește în timp, nu se întâmplă peste noapte. În acest context, Asociația „FĂCLIA” a elaborat Programul Național ”Abilitarea tinerilor pentru Angajare și Auto-angajare” sprijinit de către Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova și CNV International din Olanda, iar oportunitățile oferite de acesta au fost prezentate și participanților la eveniment.


Acordul de colaborare între Asociația „FĂCLIA” și Agenția de Ocupare a Forței de Muncă Călărași ne oferă posibilitatea să lucrăm împreună și în viitor pentru a implementa programe pentru dezvoltarea personală, profesională și antreprenorială a tinerilor din raionul Călărași.

Angajamentul nostru comun este să promovăm drepturile sociale și economice ale tinerilor cu oportunități reduse, să contribuim la îmbunătățirea situației sociale și economice ale acestora prin programe și proiecte necesare.

Astfel, până la sfârșitul anului 2016 Asociația “FĂCLIA”, în parteneriat cu Agenția de Ocupare a Forței de Muncă Ungheni și Consiliul Interramural al Sindicatelor Ungheni va organiza stagii de formare axate pe abilitarea a 400 tineri pentru angajare și auto-angajare. Pentru detalii despre calendar evenimentelor vă invităm să vizitați site-ul www.faclia.md sau www.muncadecenta.md

În economia de piață se constată faptul că cei care dețin informația dețin și puterea. Iar de calitatea informațiilor depinde calitatea schimbărilor parvenite în urma unui interviu de angajare sau deja după angajare.

Așadar, Asociația pentru Copii și Tineret „Făclia” îți recomandă:

1. Creează-ți o calitate unică. Găsește o formă cât mai reprezentativă pentru a rezuma calitățile tale cele mai deosebite, ceva ce te-ar avantaja față de alții și folosește-o atât în CV, cât și la interviuri.

2. Învață să vinzi, să asculți și apoi negociază. Cercetează piața înainte să îți cauți un job. Află cât mai multe despre mentalitatea potențialilor angajatori, dar și despre punctele forte și slabe ale concurenților tăi. Apoi încearcă să-ți vinzi serviciile ținând cont de nevoile angajatorului.

3. Formează-ți gândire de învingător. Creierul gândește așa cum îl învățăm, cum îl deprindem noi să lucreze. Dacă îl lăsăm să lenevească, leneveşte din ce în ce mai mult. Dacă îl învăţăm să viseze fără rost, îşi pierde timpul cu reverii. Cum gândești, așa acționezi. „Voi face asta!”, „Voi aduna banii.”, „Voi obține cutare serviciu.” – sunt exemple de gânduri de învingător care privește mereu spre viitor, căci din trecut a extras toate învățămintele necesare.

4. Alege ce-ți place. Ai decis deja ce vrei să devii în viitor? Toate profesiile sunt importante. Brutar sau profesor universitar, nu există alegeri bune sau rele. Există doar profesii care îți plac și te motivează să devii cel mai bun.

5. Construiește-ți inteligent cariera profesională. Alege angajatorii în mod strategic; fiecare își va lăsa amprenta în CV-ul tău. Apoi depune tot efortul posibil pentru a excela la locul de muncă. Dezvoltă-ți abilitățile profesionale. Gândește-te la brand-ul tău personal.